Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 51 common:people_all_forms

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В ЗАКЛАДІ В ПЕРІОД КАРАНТИНУ

Date: 14 вересня 2020 о 08:40, Refreshed 5 квітня 2021 о 13:25
109 views

http://files.mip.gov.ua/files/2020/koronavirus_redcross/ http://files.mip.gov.ua/files/2020/oberezhno_COVOD-19/ http://files.mip.gov.ua/files/2020/koronavirus/ http://files.mip.gov.ua/files/2020/koronavirus2/ http://files.mip.gov.ua/files/2020/NEBEZPEKA_COVOD-19/

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В ЗАКЛАДІ .

Тимчасовий порядок організації освітнього процесу в закладі.

Запобігання  поширенню коронавірусної хвороби  (СOVID -19) у навчальному 2020 /2021 н.р.

Загальні положення

Даний порядок розроблений відповідно до статті 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», постанови  Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 № 42 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-19), листа МОН України від 05.08.2020 №1/9-420 «Щодо організації роботи закладів загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році» з метою забезпечення інфекційної безпеки у колегіумі та організації повноцінного освітнього процесу.

Цей порядок діє у разі встановлення Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Татарбунарському районі «зеленого» та «жовтого»  рівня епідемічної небезпеки.

           Даний порядок буде розміщено при вході до закладу та на сайті. Про будь-які зміни щодо встановлених обмежень та умов організації освітнього процесу буде повідомлено  через офіційні сторінки в мережі Інтернет та при вході до школи.

2020/2021 навчальний рік у закладі розпочнеться відповідно до особливостей епідеміологічної ситуації у місті , а саме:
1) «зелений», «жовтий» або «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки – здобувачі освіти відвідують заклад у звичайному режимі;
2) «червоний» рівень епідемічної небезпеки – відвідування закладу освіти здобувачами загальної середньої освіти заборонено, а отже, освітній процес забезпечується з використанням технологій дистанційного навчання.
3. Усі учасники освітнього процесу (працівники (педагогічні і непедагогічні), учні (здобувачі освіти), батьки здобувачів освіти зобов’язані неухильно дотримуватися даного Порядку.

І. Організація освітнього процесу у школі

1. Здійснювати діяльність навчального закладу з урахуванням Тимчасового порядку , спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби  (СOVID -19).

2. Призначити відповідальним за виконання Тимчасового порядку  медичну сестру школи Бойченко Л.В. та медсестру дошкільного підрозділу Потингу І.О.. , які забезпечують:

  • щоденний контроль за виконанням Тимчасового порядку;
  • проведення роз'яснювальної роботи з персоналом та здобувачами освіти

 щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів коронавірусної хвороби (COVID-19) серед персоналу або здобувачів освіти;

  • розробку алгоритмів дій на випадок надзвичайної ситуації, пов'язаною з

реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) серед здобувачів освіти та працівників закладу освіти;

  • недопущення до роботи персоналу, визначеного таким, який потребує

 самоізоляції відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я;

  • проведення інструктажу для працівників щодо запобігання поширенню

 коронавірусної інфекції (COVID-19), дотримання правил респіраторної гігієни та протиепідемічних заходів.

ІІ. Вхідний скринінг та правила поведінки персоналу

1. Допуск до роботи персоналу закладу освіти здійснювати за умови використання засобів індивідуального захисту (респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно) після проведення термометрії безконтактним термометром на вході до закладу (за 30 хвилин до початку занять) із занесенням даних до щоденного аркуша контролю термометрії.

Працівників із ознаками гострого респіраторного захворювання або підвищеною температурою тіла понад 37.2 С не допускати на робоче місце.

Відповідальні: Бойченко Л.В. та Потинга І.О.

2 .Медична сестра Бойченко Л.В. та Потинга І.В. оглядає персонал перед початком роботи на наявність симптомів гострого респіраторного захворювання (кашель, нежить, осиплість голосу, почервоніння очей).

3. У разі виявлення співробітника з підвищеною температурою тіла або з вищевказаними симптомами співробітник до роботи не допускається. Про такий випадок медична сестра повідомляє директора школи та робить відмітку у аркуші контролю термометрії про недопущення до роботи.

 

4. Працівникам закладу  освіти використовувати засоби індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну - безпосередньо на робочому місці працівника.

5.Після кожного зняття засобів індивідуального захисту та перед одяганням чистих засобів індивідуального захисту, працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.

6. Відповідальні за виконання Тимчасового порядку забезпечує:

  • організацію централізованого збору використаних засобів індивідуального

захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та поліетиленовими пакетами, з подальшою утилізацією згідно з укладеними угодами на вивіз твердих побутових відходів;

  • проведення навчання працівників щодо одягання, використання, зняття

засобів індивідуального захисту, їх утилізації, контроль за виконанням цих вимог;

  • необхідні умови для дотриманням працівниками правил особистої гігієни

 (рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук тощо);

  • обмеження проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих

 приміщеннях (окрім заходів необхідних для забезпечення функціонування закладу освіти - проведення педагогічних рад, засідань ректоратів, конкурсних комісій, конференцій трудового колективу тощо);

  • медичні пункти закладу необхідними засобами та обладнанням

 (безконтактними термометрами, дезінфекційними, в тому числі антисептичними засобами для обробки рук, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту);

  • розміщення інформації (плакатів/банерів) про необхідність дотриманняреспіраторної гігієни та етикету кашлю.

ІІ. Вхідний скринінг здобувачів освіти на наявність ознак

 інфекційного захворювання

 

  1. Відповідальність за прихід до школи здорової  дитини (з нормальною температурою тіла [до  37,0 С], відсутністю наявних симптомів гострого респіраторного захворювання [кашель, нежить, осиплість голосу, почервоніння очей] ) несуть батьки.
  2. Зустріч здобувачів освіти здійснюється на шкільному подвір’ї за 20-10  хвилин до початку навчання відповідальною особою (вчителями класоводами 1-4 класів, класним керівником, за його відсутності вчителем, який проводить перший урок). Застосування засобів захисту (масок, щитків, респіраторів, рукавичок) при таких контактах недоцільне.

3.Відповідальний за виконання  Тимчасового порядку розробляє маршрути руху здобувачів освіти (задіюються всі можливі входи в приміщення закладу) та складає графік, за яким відбувається допуск здобувачів освіти до закладу. Графік допуску повинен формуватися таким чином, щоб запобігати утворенню скупчення учасників освітнього процесу.

8.Чергові вчителі забороняють допуск до закладу освіти батьків або супроводжуючих осіб, крім осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю.

9. Педагогічний склад закладу освіти перед початком занять проводить опитування учасників освітнього процесу щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби, записують результати опитування в спеціально заведені зошити самопочуття дітей.

В разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби, за відсутності батьків, здобувачів освіти медичній сестрі тимчасово ізолювати в спеціально відведеному приміщенні закладу, інформувати батьків (інші законні представники) та приймати узгоджене рішення щодо направлення до закладу охорони здоров'я.

10. Вхід до приміщень закладу чергові вчителі дозволяють при наявності захисної маски або респіратора. Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов'язковим як для здобувачів освіти (5 – 11 класи), так і для працівників закладу.

11. На вході до всіх приміщень закладу медична сестра організовує місця для обробки рук антисептичними засобами. Місця дня обробки рук позначити яскравим вказівником про правила та необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка, тощо).

ІІІ. Організація освітнього процесу у школі

 

12. Пересування здобувачів освіти між навчальними кабінетами, класними кімнатами   мінімізувати.

Відповідальні: класні керівники

13Відповідальному за виконання Тимчасового порядку  забезпечити раціональне використання запасних виходів із закладу освіти, використання розмітки на підлозі, що полегшує організацію двостороннього руху коридорами, виокремлення зон переміщення для різних вікових категорій здобувачів освіти.

14. вчителям-класоводам, вчителям-предметникам  за можливості забезпечити проведення занять з окремих предметів на відкритому повітрі.

7.  Протягом дня усім учасникам освітнього процесу необхідно дотримуватись правил знезараження рук.

8. Вчителі тих кабінетів, де передбачено використання шкільного інвентарю для навчання (клавіатура, мишки, інші прилади)після уроку проводять обробку поверхонь дезінфікуючими засобами.

10.  При організації освітнього процесу уникати  видів діяльності, які вимагають фізичного контакту: групових ігор, комунікаційних вправ, які передбачають тактильний контакт.

11. Уроки фізичної культури за сприятливих погодних умов проводити на відкритому  повітрі з дотриманням соціальної дистанції. Переодягання на уроки фізичної культури здійснювати в навчальних кабінетах.

 

ІV. Організація дотримання правил респіраторної гігієни та

 протиепідемічних заходів у школі

 

15. забезпечити наявність рідкого мила, антисептичних засобів для рук та паперових рушників .Забороняється  використання багаторазових рушників .

16.Технічному персоналу закладу  після проведення занять у кінці робочого дня  проводити очищення і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів. місць для сидіння, перил, тощо).

17.  Вчителем предметником після кожного навчального заняття проводити провітрювання впродовж не менше 10 хвилин.

18.. на території закладу розмістити контейнери/урни з кришкою для використаних масок з чіткою яскравою відміткою «ВИКОРИСТАНІ МАСКИ ТА РУКАВИЧКИ».

Відповідальний : медична сестра

22. черговим техперсоналом організовується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та поліетиленовими пакетами, з подальшою утилізацією згідно з укладеними угодами на вивіз твердих побутових відходів.

 

V. Організація питного режиму та харчування у школі

 

  1. У період карантину організація питного режиму відбувається із використанням індивідуального (пляшки з водою) посуду.

Відповідальний : медична сестра

2.З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) за кожним класним колективом закріплено відповідну перерву для харчування.

3. При організації харчування  забезпечити відстань між столами не менше 1,5 м та розміщення за столом не більше 4-х осіб.

Відповідальний : медична сестра

4.Вхідний скринінг персоналу харчоблоку:

  • увесь персонал проходить термометрію перед початком робочого часу (за 30 хвилин) із занесенням даних до щотижневого аркуша контролю термометрії;
  • вимір температури тіла проводиться безконтактним термометром на ділянці зап’ястка або бокових частин шиї (враховуючи інструкцію про використання термометрів);
  • у разі виявлення співробітника з підвищеною температурою тіла або з симптомами гострого респіраторного захворювання (кашель, нежить, осиплість голосу, почервоніння очей) співробітник до роботи не допускається, а в  аркуші контролю термометрії робиться відмітка про недопущення до роботи. Контроль за виконанням цих вимог здійснює завідувачка виробництва їдальні та медична сестра

5.Усі працівники харчоблоку працюють у засобах індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи, одноразових  рукавичках, які змінюють після кожної дії (виробничого процесу на харчоблоці їдальні), не пов'язаних між собою. Засоби індивідуального захисту є у наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну - безпосередньо на робочому місці кожного працівника.

6. Забезпечення працівників їдальні засобами індивідуального захисту (захисною маскою або респіратором, захисними окулярами або захисним щитком, одноразовими рукавичками, антисептиком, безконтактним термометром тощо) здійснює виконавець послуг харчування.

7. Працівнику харчоблоку  після кожного зняття засобів індивідуального захисту (захисних масок одноразових рукавичок) перед одяганням чистих засобів індивідуального захисту, працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.

23. При організації харчування забезпечуються умови для дотриманням працівниками їдальні правил особистої гігієни (рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або електросушарки для рук). антисептичні засоби для обробки рук, тощо.

Відповідальний : медична сестра

24 З працівником харчоблоку  провести навчання щодо одягання, використання. зняття засобів індивідуального захисту, їх утилізації, забезпечити контроль за виконанням цих вимог.

Відповідальний : медична сестра

VІ. Інформування учасників освітнього процесу
про випадок COVID-19 у ЗЗСО:

1. Працівники закладу освіти, здобувачі освіти та батьки школярів свідомі того, що ніхто не має відвідувати школу, якщо у нього температура, кашель, нежить. Усі учасники освітнього процесу розуміють, що мають залишатися вдома, якщо контактували з хворим.
2. Батьки не відправляють до школи дітей у разі виявлення ознак ГРЗ.
3. У разі підозри, контакту чи хвороби на COVID-19 вчителі/працівники школи і батьки учнів повідомляють про це вчителя/медичного працівника/адміністрацію.
4. Працівники школи та батьки учнів пам’ятають про особливу небезпеку COVID-19 та необхідність дотримуватися дистанції, регулярно мити руки, уникати скупчення людей, провітрювати приміщення.
5. Учасники освітнього процесу дотримуються рекомендацій МОЗ щодо мінімізації стресу: більше спілкуватися з рідними телефоном або онлайн, займатися улюбленими справами.
6. Працівники та батьки дотримуються рекомендацій МОЗ щодо того , як зробити родинне помешкання безпечнішим для дорослих та дітей (регулярно дезінфікувати поверхні й провітрювати приміщення).
7. Учасники освітнього процесу звертаються до сімейного лікаря телефоном у разі появи небезпечних симптомів.


VІІ. На час карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) у закладі ЗАБОРОНЕНО:

1. Допуск до закладу освіти батьків або супроводжуючих осіб, крім осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю.
2. Використання багаторазових (тканинних) рушників.
3. Проведення масових заходів у закритих приміщеннях, окрім заходів, необхідних для забезпечення функціонування закладу – проведення педагогічних рад, загальних зборів.

                   Директор НВК                                                                       Н.О.Лисинюк

        Додаток 1

до наказу по НВК

від 31.08.2020 року № 93-о/д

 

І. Дії керівника ЗЗСО в разі виявлення в здобувача освіти ознак гострого респіраторного захворювання:

  1. У разі виявлення в здобувача освіти ознак гострого респіраторного захворювання, до приїзду батьків або інших законних представників дитини здобувачі освіти перебувають у масках постійно до вирішення питання щодо спрямування їх додому чи до закладу охорони здоров’я.
  2. До ухвалення відповідного рішення необхідно спрямувати здобувача освіти до спеціально відведеного приміщення ЗЗСО в супроводі працівника закладу освіти (ним може бути медичний працівник закладу або, в разі відсутності медичного працівника, класний керівник або інший працівник закладу (далі – уповноважена особа), визначений керівником закладу або його заступником) та невідкладно поінформувати батьків (інших законних представників). Переконайтеся в тому, що батьки здобувача освіти знають, як зв’язатися з уповноваженою особою. Ця особа має бути забезпечена стандартними засобами захисту, а також повинна дотримуватися заходів безпеки під час догляду за особами з підозрою на COVID-19: носити маску й дотримуватися необхідної дистанції.

У разі, якщо дитина налякана й болісно переживає власний стан, уповноважена особа має заспокоїти дитину й залишатися з нею в окремому приміщенні, що добре провітрюється, не знімати маску й дотримуватися дистанції.

  1. Медичний працівник або уповноважена особа має надіслати екстрене повідомлення форми 058/о про підозру на інфекційне захворювання до лабораторного центру (відповідного його підрозділу).
  2. Медичний працівник або уповноважена особа закладу реєструє випадок в журналі реєстрації форми О6О/о.
  3. Медичний працівник або уповноважена особа телефонує батькам та / або сімейному лікарю, викликає (за потреби) швидку допомогу, після прибуття батьків відправляє з ними дитину додому. За наявності показань для госпіталізації швидка медична допомога доставляє дитину до стаціонару.
  4. Медичний працівник або уповноважена особа співпрацює з епідеміологами лабораторного центру під час епідеміологічного розслідування й допомагає їм визначити коло контактних осіб:
  • які разом перебували в шкільному транспорті;
  • які були разом в одному приміщенні (класі);
  • які контактували в побуті.
  1. Ніхто з працівників ЗЗСО, зокрема й медичний працівник чи уповноважена особа, які опікуються підозрілим або підтвердженим випадком COVID-19, не має права розголошувати імені хворого або того, у кого підозрюють COVID-19, задля збереження лікарської таємниці. Обов’язок закладу освіти – запобігати булінгу та стигматизації у зв’язку з COVID-19.

ІІ. Дії керівника ЗЗСО в разі отримання позитивного тесту на SARS-CoV2 у здобувача освіти:

У разі отримання позитивного результату тестування на SARS-CoV2 здобувача освіти необхідно:

  • спрямувати додому на самоізоляцію контактних осіб (клас, групу) (згідно з Додатком 2 до Стандартів медичної допомоги “Коронавірусна хвороба (COVID-19)”) на 14 днів;
  • забезпечити позачергове проведення дезінфекції та генеральне прибирання приміщення школи / класу, салону шкільного автобуса тощо;
  • для класу / групи, яка перебуває на самоізоляції, організувати освітній процес за допомогою технологій дистанційного навчання;
  • якщо захворювання на COVID-19 підтвердилося й в контактних осіб, директор школи може ухвалити рішення про організацію освітнього процесу за допомогою технологій дистанційного навчання для кількох класів або закладу освіти залежно від наявності підтверджених випадків в одному чи кількох класах;
  • медичний працівник закладу або уповноважена особа має співпрацювати з епідеміологами лабораторного центру під час епідеміологічного розслідування.

ІІІ. Якщо на COVID-19 захворів учитель, інший працівник ЗЗСО необхідно:

  1. працівники ЗЗСО, які перебували в контакті з особами, в яких лабораторно підтверджено захворювання на COVID-19, не виходять на роботу та невідкладно звертаються по медичну допомогу;
  2. якщо температура, кашель, нежить у працівника школи з’явилися під час роботи, він має невідкладно залишити заклад освіти і звернутися до закладу охорони здоров’я по медичну допомогу; якщо ж у нього виникли такі небезпечні симптоми як задишка, частий сухий кашель, біль у грудній клітці, температура, яку складно знизити, виражена блідість чи синюшність шкіри, повторне блювання, необхідно викликати екстрену допомогу, попередивши медиків, що є підозра на COVID-19.

У приміщенні, де перебував хворий учитель / працівник, слід провести поза розкладом провітрювання та дезінфекцію поверхонь.

ІV. Інформування учасників освітнього процесу про випадок COVID-19 у ЗЗСО:

  • Переконайтеся, що працівникам закладу освіти та батькам школярів відомо, що ніхто не має відвідувати школу, якщо в нього / неї температура, кашель, нежить. Переконайтеся, що вони розуміють, що мають залишатися вдома, якщо контактували з хворим.
  • Попросіть, у разі підозри, контакту чи хвороби на COVID-19 вчителів / працівників школи й батьків учнів повідомляти про це вчителю / медичному працівнику / адміністрації.
  • Нагадуйте працівникам школи та батькам учнів про особливу небезпеку COVID-19 та необхідність дотримуватися дистанції, регулярно мити руки, уникати скупчення людей, провітрювати приміщення.
  • Пояснюйте, як можна зменшити стрес: більше спілкуватися з рідними телефоном або онлайн, займатися улюбленими справами.
  • Порадьте батькам, як зробити родинне помешкання безпечнішим для дорослих та дітей (регулярно дезінфікувати поверхні й провітрювати приміщення).
 

 

                                                           

                                                                                                             Додаток 1

                                                                                                     до наказу по НВК

                                                                                      від 31.08.2020 року № 93-о/д

Алгоритм роботи НВК в «зеленій зоні»

Організується робота навчального закладу в умовах адаптивного карантину.

  • У навчальному закладі працює масочний режим відповідно до рекомендацій МОЗ.
  • Відвідування навчального закладу батьками заборонено відповідно до рекомендацій МОЗ.
  • Проведення масових заходів відповідно до рекомендацій МОЗ.
  • Санітарна обробка парт проводиться учнями після кожного уроку під наглядом вчителя.
  • Під час перерв діти звільняють класну кімнату для провітрювання.
  • За можливості, здійснюється зміщення уроків для розмежування потоків дітей під час перерви (варіанти обєднання: по поверхах, по коридорах, через 1 клас…), відповідно до забезпеченості кадрами навчального закладу. Дана модифікація дає можливість організувати режим роботи їдальні відповідно до рекомендацій.
  • Учасникам освітнього процесу рекомендується під час перерв виходити на вулицю (залежно від погодних умов)
  • Дозволено роботу навчального закладу без застосування дистанційних технологій.
  • З метою навчання дітей роботі в дистанційному режимі рекомендуємо організацію частково дистанційного викладання дисциплін: навчаємо дітей працювати за технологією «Перевернутий клас», вчимо виконувати завдання на дистанційних платформах, формуємо цифрову грамотність, коректність цифрового листування і спілкування.
  • Санітарна обробка приміщення школи проводиться двічі: в перезмінку та після закінчення уроків. Обробка поверхонь в місцях загального користування – протягом дня.

 

Алгоритм роботи НВК в «жовтій зоні»

Організується робота навчального закладу в умовах послабленого карантину:

  • У навчальному закладі працює масочний режим відповідно до рекомендацій МОЗ.
  • Відвідування навчального закладу батьками заборонено відповідно до рекомендацій МОЗ.
  • Проведення масових заходів відповідно до рекомендацій МОЗ.
  • На дистанційне викладання переводяться дисципліни 3 рівня пріоритету або частково дистанційного з усіх предметів.
  • Складається розклад роботи навчального закладу з урахуванням частково дистанційного викладання (для дистанційного викладання теоретичних дисциплін рекомендується технологія «Перевернутий клас»
  • Відповідно до кожного дистанційного уроку проведеного в режимі off-line в goodle classroom формується інформаційне повідомлення зі змістом навчального матеріалу, чітким вказанням розміщенням матеріалу в підручнику, відеоматеріалом або презентацією, детально поясненим завданням.
  • З метою обмеження контактів здійснюється перебудова розкладу занять аналогічно до дистанційного.
  • Складається новий розклад дзвінків зі збільшенням перерв (кожний заклад індивідуально приймає рішення).
  • Санітарна обробка парт проводиться учнями після кожного уроку під наглядом вчителя.
  • Під час перерв діти звільняють класну кімнату для провітрювання.
  • За можливості, здійснюється зміщення уроків для розмежування потоків дітей під час перерви (варіанти обєднання: по поверхах, по коридорах, через 1 клас…), відповідно до забезпеченості кадрами навчального закладу. Дана модифікація дає можливість організувати режим роботи їдальні відповідно до рекомендацій.
  • Санітарна обробка приміщення школи проводиться двічі: в перезмінку та після закінчення уроків. Обробка поверхонь в місцях загального користування – протягом дня.

Алгоритм роботи НВК в «помаранчевій  зоні»

Організується робота навчального закладу в умовах наближених до жорсткого карантину:

  • У навчальному закладі працює масочний режим відповідно до рекомендацій МОЗ.
  • Відвідування навчального закладу батьками заборонено відповідно до рекомендацій МОЗ.
  • Проведення масових заходів відповідно до рекомендацій МОЗ.
  • На дистанційне викладання переводяться дисципліни, що викладаються працівниками віком 65+, дисципліни 3 рівня пріоритету.
  • Складається розклад роботи навчального закладу з урахуванням частково дистанційного викладання дисциплін 1 і 2 рівнів пріоритету (50%/50% з використанням технології «Перевернутий клас», в школі відбувається лише практичне відпрацювання матеріалу, все решта – в режимі on-line/off-line дистанційно).
  • Відповідно до кожного дистанційного уроку проведеного в режимі off/line в google classroom формується інформаційне повідомлення зі змістом навчального матеріалу, чітким вказанням розміщення матеріалу в підручнику, відеоматеріалом або презентацією, детально поясненим завданням).
  • З метою обмеження контактів здійснюється перебудова розкладу занять аналогічно до дистанційного.
  • Складається новий розклад дзвінків зі збільшенням перерв до 20 хвилин.
  • Санітарна обробка парт проводиться учнями після кожного уроку під наглядом вчителя.
  • Під час перерв діти звільняють класну кімнату для провітрювання.
  • За можливості, здійснюється зміщення уроків для розмежування потоків дітей під час перерви (варіанти обєднання: по поверхах, по коридорах, через 1 клас…), відповідно до забезпеченості кадрами навчального закладу. Дана модифікація дає можливість організувати режим роботи їдальні відповідно до рекомендацій.
  • Учасникам освітнього процесу рекомендується під час перерв виходити на вулицю (залежно від погодних умов)

                                               Додаток №6

 до наказу по НВК

від 31.08.2020 року № 85-о/д

          

ІНСТРУКЦІІЯ  З ОХОРОНИ ПРАЦІ № 6

під час роботи в закладі освіти в умовах карантину

1. Загальні положення

1.1. Дія інструкції поширюється на всі підрозділи закладу освіти.

1.2. Ця інструкція не поширюється на працівників, які виконують дистанційну (надомну) роботу. Такі працівники зобов’язані виконувати вимоги Інструкції з охорони праці під час дистанційної (надомної) роботи в умовах карантину.

1.3. Інструкція розроблена відповідно до Рекомендацій для підприємств та роботодавців для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (додаток до листа МОЗ на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 23.03.2020 № 11814/1/1-20).

1.4. Вимоги цієї інструкції обов’язкові для усіх працівників закладу освіти, які після пом’якшення карантинних обмежень повернулися на свої робочі місця (далі  – працівники). Невиконання зазначених вимог є порушенням трудової дисципліни, за яке до порушника застосовують заходи впливу відповідно до законодавства.

1.5. Усі працівники закладу освіти мають знати, що небезпечний чинник, який впливає на працівників в умовах пандемії COVID-19, – коронавірус SARS-CoV-2. Він передається переважно контактним шляхом: потрапляє на слизові оболонки носа, очей та рота через руки чи інші предмети.

Більший ризик тяжкого перебігу хвороби COVID-19 можливий для осіб літнього віку, людей із захворюваннями серця й органів дихання та хворих на цукровий діабет.

1.6. Особа, яка транспортує хворого працівника додому або до лікувального закладу, повинна використовувати респіратор, захисні окуляри, гумові рукавички. Під час транспортування хворий має бути в захисній масці.

1.7. Працівник зобов’язаний:

•         у разі користування особистим транспортом дезінфікувати поверхню салону;

•         виконувати тільки ту роботу, яку доручив йому керівник, і не передоручати свою роботу будь-кому іншому;

•         бути уважним, не відволікатися від роботи самому та не відволікати інших;

•         не допускати до робочої зони сторонніх осіб;

•         працювати у спецодязі із застосуванням захисних засобів;

•         утримувати своє робоче місце в чистоті, а інструмент та обладнання  – у справному стані у спеціально відведеному для цього місці;

•         не захаращувати робоче місце та проходи;

•         дотримуватися правил особистої гігієни, правил внутрішнього трудового розпорядку та трудової дисципліни;

•         уникати контакту з особами, які мають симптоми гострих респіраторних захворювань (ГРЗ).

1.8. Не допускаються до роботи працівники:

•         у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп’яніння, у хворобливому або стомленому стані;

•         які мають температуру тіла понад 37,2 ºС;

•         які мають ознаки ГРЗ: кашель, задишка, лихоманка.

1.9. Окрім вимог цієї інструкції, працівник повинен дотримуватися також  інструкцій з охорони праці для своєї професії та видів робіт, що входять до його обов’язків.

1.10. За порушення вимог цієї інструкції працівника притягують до відповідальності згідно з чинним законодавством.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Перед початком робочого дня пройти температурний скринінг.

2.2. Оглянути робоче місце, проходи та прибрати речі, які не стосуються виконуваної роботи.

2.3. Надягти спецодяг, інші ЗІЗ, переконатися в їхній справності.

2.4. Продезінфікувати робочі поверхні та поверхні, яких часто торкаються, – дверні ручки, вимикачі, поручні, столи, телефони, клавіатури, обладнання тощо.

2.5. Провітрити приміщення.

2.6. Ретельно помити руки з милом протягом не менше ніж 20 с та висушити їх рушником.

2.7. Перевірити відповідність робочого місця, інструменту, обладнання вимогам безпеки.

2.8. Підготувати робоче місце до виконання робіт: розмістити у зручному та безпечному для користування порядку необхідні інструменти, пристосування, обладнання, сировину, напівфабрикати. Колючі, різальні інструменти слід розміщувати так, щоб унеможливити випадкове поранення.

2.9. Якщо виявили будь-які несправності та недоліки, зокрема у разі незабезпечення вимог безпеки відповідно до пунктів 1.6-1.7 цієї інструкції, роботу не розпочинати. Повідомити про це керівнику. Розпочати роботу можна лише після того, як усунуть усі недоліки.

2.10. Працівники, які відбувають у відрядження, перед початком подорожі повинні перевірити себе на наявність симптомів ГРЗ. Якщо виявили їх  – повідомити про це керівнику та залишитися вдома. Занеобхідностінегайнозвернутисязаконсультацієюдосімейноголікаря.

Додаток № 7

До наказу по НВК

Від 31.08.2020 року № 85-о/д

.Інструкція № 105

з охорони праці для працівників

КЗ «Трапівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ»

щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції (СОVID-19),

дотримання правил респіраторної гігієни та протиепідемічних заходів

1.Загальні положення

1.1 Інструкцію розроблено відповідно до «Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і навчальних закладах», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 01.08.2001 № 563, постанови  Кабінету Міністрів України від 11.03.2020  № 211 «Про запобігання поширенню на території України  коронавірусу COVID-19», листа Міністерства освіти і науки України від 11.03.2020 №1/9-154, класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій, затверджених наказом МВС України від 06.08.2018 №658, з урахуванням пункту 7 Порядку класифікації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру за їх рівнями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 № 368, Державного класифікатора надзвичайних ситуацій (ДК 019:2010), затвердженого наказом Держстандарту України від 09.10.2010 №417, відповідно до статті 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», на виконання пункту 17 постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 641 «Про встановлення карантину та                                з запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», з метою підтримання безпеки  санітарного стану навчальних  приміщень закладу та забезпечення здоров’я і безпеки  учасників  навчального процесу та працівників  закладу.

1.2.  Дана інструкція поширюється на всіх  працівників  ОНЗ та філій. Її виконання           є обов’язковим.

1.3. Основними принципами профілактики інфекційних хвороб є дотримання    працівниками закладу  санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм при здійсненні будь-яких видів діяльності.

1.4.  Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи  закладу, вноситися інші необхідні зміни щодо умов  його  діяльності.

1.5. Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є сухий кашель, підвищена температура та утруднене дихання.

2.Вимоги з охорони праці та безпеки життєдіяльності працівників  ОНЗ та філій  під час перебування у закладі: 

2.1. Заходити до приміщень закладу дозволяється  виключно за наявності засобів індивідуального захисту (респіратора, захисного щитка або маски медичної, у тому числі виготовленої самостійно, технічний персонал та  працівники кухні – маски (респіратора, захисного щитка) та одноразових рукавичок).

2.2. До роботи допускаються працівники закладу, після проведення термометрії безконтактним термометром на вході, який  засвідчив  відсутність  підвищеної  температури.  

2.3. Не допускаються до роботи працівники із ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищеною температурою тіла. Вони негайно повідомляють про симптоми сімейного лікаря/лікаря-терапевта за місцем обслуговування.

2.4. При появі підвищеної температури тіла понад 37,2 °C або ознак гострого респіраторного захворювання вдома, співробітник в телефоному режимі повідомляє свого керівника та не виходить на роботу, одночасно звертаючись за медичною допомогою.

2.5. Вчитель, у якого перший  урок за розкладом, перед початком занять проводить опитування  учнів класу щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби. В разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби,  учень (учениця)  одягає маску, а вчитель інформує медичного працівника закладу або  відповідальну особу  в телефонному режимі.

2.6. Захисні маски під час проведення уроків у навчальних приміщеннях використовуються залежно від зони:

  • у “зеленій” та “жовтій” зонах вчителі можуть не використовувати масок під час уроку;
  • у  “помаранчевій зоні вчителям під час  уроку рекомендують використовувати захисні щитки;
  • у “червоній зоні  - навчання дистанційно.

2.7. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок                є обов'язковим.

2.8. Основним заходом гігієни рук в умовах закладу освіти є миття рук з милом. Ретельно після  кожного уроку мийте руки з милом (тривалість процедури – 20 – 40 секунд). Використання антисептиків доцільне лише в тому випадку, коли відсутній доступ до проточної води з милом. Протирання рук вологими серветками з метою знезараження або як заміна миття рук або антисептичної обробки не рекомендується.

2.9. У санітарних кімнатах, після  миття рук користуватися  лише паперовими рушниками або електросушаркою. Використання багаторазових рушників заборонено.

2.10. Уникайте скупчення людей.

2.11. Дотримуйтесь соціальної дистанції, не менше 1,5 метра.

2.12. Уникайте  рукостискання.

2.13. Відмовтесь  від  обміну  їжею  з  колегами.

2.14. Не торкайтесь  обличчя руками, зокрема очей, носа та рота.

2.15. Використовуйте захисну маску (кожні три робочі години – нова). Вона має щільно прилягати, покривати ніс і рот.

2.16. Не торкайтесь руками зовнішньої  поверхні маски  під  час її використання. Якщо випадково торкнулись  маски – відразу  вимийте  руки  милом або  протріть дезінфікуючим засобом.

2.17. Знімати маску необхідно  наступним чином: не торкаючись  її зовнішньої  поверхні -  зніміть  маску, тримаючи її за гумки. Утилізувати необхідно  лише                  в закриті ємності.

2.18. Для збору використаних засобів індивідуального захисту (маски медичні, одноразові рукавички), паперових серветок використовуйте централізовані окремі контейнери (урни) з кришками та одноразові поліетиленові пакети. 

2.19. Після кожного зняття засобів індивідуального захисту (відпрацьованої маски медичної, одноразових рукавичок) перед одяганням чистої маски, одноразових рукавичок необхідно ретельно помити руки з милом та обробити антисептичним засобом.

2.20. Після кожного  уроку необхідне  провітрювання  класу  не менше 10 хвилин. При провітрюванні слід забезпечити безпеку дітей шляхом встановлення замків та фізичних обмежувачів на вікна.

2.21. Після  останнього уроку  здійснюйте  щоденну дезінфекцію своєї робочої зони.   

2.22. Дотримуйтесь визначених  маршрутів  переміщення у закладі, вказаних  відповідним  маркуванням.

 3.  Вимоги з охорони праці та безпеки життєдіяльності працівників  ОНЗ та філій  під час перебування у  громадських місцях: 

3.1 Зайшовши до приміщення будь-якого громадського місця скористайтесь дезінфектором для рук.

3.2. Дотримуйтесь дистанції у громадських місцях: тримайтеся від людей на відстані мінімум  півтора метра (приблизно  чотири кроки).

3.3. У місцях великого скупчення людей обов’язково одягніть маску – з метою додаткового захисту.

3.4. Дотримуйтесь звичайних правил гігієни при відвідуванні громадських  місць, особливо продуктових ринків,  магазинів  та лікарні.

3.5. Тримайтеся  на  відстані  від  людей, у  яких  помітили симптоми захворювання.

3.6. У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендується звернутися до лікаря та надати відомості про історію подорожей.

3.7. Категорично уникайте будь-яких контактів з тваринами (бродячими котами та собаками, гризунами).

4. Вимоги з охорони праці та безпеки життєдіяльності працівників  ОНЗ та філій  під час перебування у  громадському транспорті :

4.1. Вхід до салону автотранспорту при наявності засобів індивідуального захисту (респіратора або захисної маски).

4.2. Перевезення пасажирів здійснюється  у межах кількості місць для сидіння.

5. Вимоги з охорони праці та безпеки життєдіяльності працівників  ОНЗ  та філій під час карантину, перебуваючи вдома:

5.1 Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком:

  • тривалість процедури — 20–40 с;
  • вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою;
  • обов’язкова процедура, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук.
  • спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими);
  • антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню);
  • тривалість обробки — близько 30 с;
  • особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);
  • обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами;
  • у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри;
  • контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).

5.2. Уникайте скупчення людей.

5.3  Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Використану хустинку варто негайно викинути та помити руки.

5.4.Уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель.

5.5 У разі виявлення симптомів захворювання інфекцією, спричиненою коронавірусом COVID-19, необхідно  своєчасно звернутися  до сімейного лікаря.

5.6. Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Із сирим м’ясом, молоком тощо слід поводитися обережно.

5.7. Використовуйте захисну маску:

  • обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);
  • якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.
  • вона має покривати ніс і рот;
  • вона має щільно прилягати, без відступів по краях;
  • заміняйте маску, щойно вона стала вологою;
  • не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;
  • заміняйте маску що чотири години;
  • не використовуйте маску повторно.

6. Вимоги безпеки у разі виявлення у  ОНЗ  чи філії  працівників з підозрою                   на коронавірус:

6.1.  У разі виявлення працівника з ознаками гострого респіраторного захворювання під час роботи у закладі, вжити заходів для його тимчасової ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок заклад охорони здоров’я (за місцем обслуговування працівника) для вирішення питання необхідності госпіталізації та /або можливості амбулаторного лікування хворого.

6.2. Провести дезінфекцію поверхонь, з якими контактував працівник з ознаками захворювання та приміщень, де перебував працівник, за допомогою хлоровмісних або спиртовмісних засобів.

6.3.  Медичний працівник закладу або відповідальна особа  обов’язково простежує контакти хворого і проводять необхідні заходи.

 

.

Додаток №8

 до наказу по НВК

від 31.08.2020 року № 85-о/д

ПЕРВИННИЙ ІНСТРУКТАЖ З БЖД № 104

Про дотримання учнями обмежень задля запобігання поширенню ГРВІ COVID – 19, спричиненої корона вірусом SARS- COV -2

1.При перших симптомах респіраторних захворювань (підвищеній температурі, появі кашлю, нежитю або ускладненні дихання), якi ти вiдчув у закладi освiти, негайно звертайтеся за медичною допомогою. Повiдом класного керівника чи іншого педагогічного працiвника.

2. Якщо ти вiдчувперелiченi симптоми поза межами закладу освiти, то негайно повiдомбатьків чи зателефонуй сiмейномулікарю. Залишайтеся вдома! Самоізоляція - найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.                                     

3. Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене у разі, якщо людина перебуває в групі ризику або має наступні симптоми: ускладнене дихання, кровохаркання, нудоту, задуху,блювання, сплутаність свідомості.

4. Після кожного уроку провітрюйтеприміщення. Доступ чистого повітряперешкоджаєрозповсюдженнювірусів.

5.Протягом днянеобхіднодотримуватися правил знезараження рук:

- перед початком навчання та під час перерви;

- післявідвідуваннясанвузла (обов’язковаобробкадезінфікуючимзасобом); - післячхання, сякання, кашлю, витирання очей, причісування;

- у будь-якихіншихвипадках контакту в процесіроботи з предметами, якіможутьзабруднити (контамінувати) руки.

Для гігієнічногознезараження рукучні5-11класівнаносятьмінімум 3 мл. антисептика на сухідолоні, активно втираютьпротягом 30 секунд. Дітямдошкільноговіку та початковоїшколи руки необхіднопротиратиантисептичнимивологимисерветками.

Мити руки з милом слiд протягом 30-40 секунд. Якщо на поверхні рук є вірус, миття рук абоїхобробкаспиртовміснимрозчиномвб’єйого.

7. Перебуваючи на перервах та вгромадськихмісцях,носіть маску абореспіратор. Пiд час навчальних занять маску абореспiраторучнямносити не обов`язково.

Перед тим, як одягати маску, вимийте руки з милом абообробітьїхспиртовміснимрозчином.

Одягніть маску так, щоб вона закривала рот і ніс без проміжківміжобличчям і маскою.

Не торкайтеся маски під час використання, в разідотику, обробіть руки спиртовміснимрозчиномабовимийтеїх з милом.

Не використовуйтеодноразової маски повторно.

Безпечнознімайте маску, торкаючисьїїтількизаду (не торкайтесяпередньоїчастини маски).

Використану маску відразувикиньтеу спецiальний контейнер для смiття.

8. По можливості не чіпайте руками очі, ніс, рот. Торкаючись руками очей, носа або рота, можна перенести вірус з поверхні рук до організму.

9. Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни. При кашлі або чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя. Використанусерветкувідразувикидайте у спецiальнийконтейнер для сміття.

10.Уникайте контактів з потенційнозараженимивідходамиаборідинамтваринногопоходження.

11. Дотримуйтесьзвичайних правил гігієни в продуктових магазинах, де продаютьсям'ясо, риба, іншіпродуктитваринногопоходження.

12. Не вживайте в їжусиріпродуктитваринногопоходження (м'ясо, птицю, рибу, яйця) аботіпродукти, які не пройшлиналежнутермічнуобробку.

13. Категорично уникайте будь-якихконтактів з тваринами (бродячими котами, собаками, птахами, гризунами, кажанами).

14.Дотримуйтесь дистанції. Тримайтесьвід людей на відстані мінімум1,5 - 2 метра, особливо, якщо у них кашель, нежить, підвищена температура. Кашляючиабочхаючи, людина, яка хворіє на респіраторнуінфекцію, поширюєнавколо себе дрібнікраплі, щомістятьвірус. Якщовиперебуваєтезанадтоблизько до такоїлюдини, то можете заразитися при вдиханнiповітря.

15. Пройдітьлабораторнедослідження, якщовимали контакт з людиною хворою на COVID – 19.

Критерії за якимилюдинаможевважатися контактною:

  • особа проживає в одному домі з хворим на COVID-19;
  • особа мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання);
  • особа мала контакт ізслизовимивиділеннями з дихальнихшляхів хворого на COVID-19 та не використовувалазасобиіндивідуальногозахисту;
  • особа контактувалаізхворим на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше та не використовувалазасобиіндивідуальногозахисту;
  • контакт в літаку в межах двохсидінь з хворим на COVID-19 (супутникиподорожі).              

Comments:
Only authorized users can leave comments.